Wat is een WMS-systeem? De definitie
Een WMS systeem (Warehouse Management System), ook wel magazijnbeheersysteem genoemd, is software die magazijnprocessen aanstuurt en optimaliseert. Het zorgt voor realtime overzicht en controle over ontvangst, opslag, picking en verzending.
Zorg ervoor dat u er rekening mee houdt dat deze pagina automatisch is vertaald door AI, waardoor we niet kunnen garanderen dat de vertaling volledig nauwkeurig of compleet is. U kunt altijd de oorspronkelijke Engelse versie lezen door op de Engelse vlag in de rechterbovenhoek te klikken.
In een steeds competitievere marktomgeving moeten magazijnoperaties snel, nauwkeurig en flexibel zijn. Het Magazijnbeheersysteem (WMS) stelt je in staat om je logistieke processen, ruimte en arbeidskracht te optimaliseren voor een efficiënte en nauwkeurige goederenstroom. In deze blogpost bespreken we wat een WMS is, hoe het werkt en hoe het kan bijdragen aan een hogere klanttevredenheid. Laten we beginnen!
Laten we beginnen met het definiëren van de term. WMS staat voor magazijnbeheersysteem. Deze afkorting wordt veel gebruikt in de logistieke sector. Een WMS is een software ontworpen om magazijnoperaties te optimaliseren en te beheren.
Er worden dagelijks duizenden processen uitgevoerd in een magazijn. Bestellingen komen binnen, producten worden gepickt, dozen worden verpakt, vorkheftrucks rijden door de gangen, en goederen worden geladen in vrachtwagens voor levering. Het magazijnbeheersysteem (WMS) is een softwareapplicatie die ontworpen is om de optimale werkstroom voor je magazijnoperaties te creëren door de beslislogica van deze processen te automatiseren. Het verbindt alle niveaus van bedrijfslogica en machinebesturing en werkt samen met andere IT-systemen in het magazijn, zoals het ERP, WCS, en transportbeheersystemen.
Zoals we in de afbeelding hieronder kunnen zien, beïnvloedt het magazijnbeheersysteem alle logistieke processen in het magazijn.
Het WMS wordt vaak de “hersenen” van het magazijn genoemd – net als het menselijk orgaan kan het leren en zich aanpassen aan veranderende behoeften door verschillende systemen samen te voegen tot één functionele eenheid.
Hier zijn de 8 meest voorkomende functies van het magazijnbeheersysteem:
Benieuwd hoe een WMS-systeem er écht uitziet – los van de buzzwoorden?
In deze korte video ontdek je hoe Astro WMS® echte magazijnactiviteiten ondersteunt – van goederenontvangst en orderpicking tot realtime optimalisatie en integratie met automatisering.
Astro WMS® helpt bedrijven in uiteenlopende sectoren bij het oplossen van dagelijkse magazijnuitdagingen, zoals personeelstekorten, ruimtebeperkingen, inefficiënt picken en hoge operationele kosten.
Of je nu manuele processen, geautomatiseerde systemen of een combinatie daarvan beheert – dit is hoe een toekomstbestendig WMS er in actie uitziet.
Een systeem is slechts zo goed als de waarde die het creëert.
Benieuwd hoe bedrijven in verschillende sectoren WMS gebruiken om nauwkeurigheid te verhogen, verspilling te verminderen en slimmer te schalen?
👉 Ontdek succesverhalen van klanten
So, why do companies use WMS, and what are the benefits? Below is the list of the most important aspects:
Every resource you use in the warehouse costs money – be it space, labor, energy, or anything else. A WMS optimizes workflows and lets your warehouse operate in the most efficient way possible, which, in turn, will reduce your operational costs. Efficiency gains can also spike productivity: with a non-reserving system, your operators can work in real-time and combine assignments in the warehouse. You can consolidate your order picking, allowing you to pick multiple orders simultaneously.
In an ever-changing supply chain, your warehouse must be ready for change too. This can be implementing automation, expansion to multiple sites, or having more warehouse staff to meet customer demand. A scalable WMS SaaS solution enables you to
thus, you can run more flexible and future-proof logistics operations.
De indeling van een magazijn ligt letterlijk vast, dus hoe je deze ruimte gebruikt maakt een groot verschil. Een magazijnbeheersysteem is een bron van waardevolle informatie die je kunt gebruiken om de plaatsing van goederen te optimaliseren. Op basis van de data die het systeem biedt, kun je SKU’s die het einde van hun levenscyclus hebben bereikt verwijderen en controleren welke producten snel verkopen en welke minder snel, om hun plaatsing dienovereenkomstig aan te passen. Deze acties verhogen de doorvoer in je magazijn en verlagen tegelijkertijd de operationele kosten.
Kunstmatige intelligentie biedt nieuwe mogelijkheden voor efficiënt en duurzaam magazijnbeheer. Een AI-gebaseerde pickgroep-optimalisatiemodule in je WMS kan bijvoorbeeld historische bestellingspatronen analyseren. Het systeem kan voorstellen om artikelen te verplaatsen naar een optimalere picklocatie door te leren welke artikelen vaak samen besteld worden. Hoe meer informatie het WMS heeft, hoe nauwkeuriger de beslissingen zullen zijn, wat zorgt voor verdere verbetering van je processen.
Een WMS kan op verschillende manieren helpen om efficiënter met magazijnmiddelen om te gaan. Zo vermindert het pickfouten en voorkomt het dat heftrucks onnodig leeg rondrijden. Bovendien kun je met een slimme doosberekeningsmodule ervoor zorgen dat elke zending op de meest kostenefficiënte en minst verspillende manier wordt verstuurd, waardoor de hoeveelheid verzonden lucht en het gebruikte materiaal worden verminderd.
Efficiëntiewinst, naleving van regelgeving en de klantervaring bij leveringen zijn allemaal redenen om de zichtbaarheid en traceerbaarheid door de hele toeleveringsketen te verbeteren. Door individuele artikelen te verifiëren/scannen in magazijnprocessen, stelt een magazijnbeheersysteem controle op artikelniveau mogelijk. Het kan ook de schakels in de leveringsketen verbinden, zodat je klanten kunt informeren wanneer hun bestellingen zijn gepickt en verpakt, wat de klanttevredenheid verhoogt..
De meest voorkomende soorten WMS-systemen zijn de volgende:
Om te bepalen welk type het beste aansluit bij je bedrijfsbehoeften, is het belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van je magazijnbehoeften en doelstellingen.
Veel bedrijven starten hun magazijnbeheer met een ERP-systeem. Maar naarmate de complexiteit toeneemt, groeit de behoefte aan gespecialiseerde oplossingen.
Een ERP (Enterprise Resource Planning)-systeem beheert processen op hoog niveau – zoals financiën, HR, inkoop en soms eenvoudige magazijnfuncties.
Een WMS (Warehouse Management System) daarentegen is ontworpen om de snelle, gedetailleerde en realtime uitvoering van magazijnprocessen aan te sturen.
Waar ERP overzicht biedt, is het WMS de motor die de dagelijkse operationele efficiëntie aandrijft – van goederenontvangst tot geoptimaliseerde pickroutes en tijdige verzending.
👉 Lees meer: ERP vs. WMS – Wat is het verschil?
Over het algemeen begint je WMS-reis wanneer pen en papier niet langer volstaan voor een efficiënt magazijnbeheer. Hier zijn enkele andere signalen die aangeven dat je zou moeten overwegen om een magazijnbeheersysteem te implementeren:
Investeren in een magazijnbeheersysteem is een strategische beslissing, dus het is belangrijk om op de lange termijn te denken en een oplossing te vinden die je processen toekomstbestendig maakt. De software zou in staat moeten zijn om:
De toenemende concurrentie op de markt, de groeiende eisen van klanten en voortdurende verstoringen in de toeleveringsketen leggen veel druk op het magazijnbeheer. Een modern magazijnbeheersysteem kan je helpen om deze uitdagingen op de lange termijn aan te gaan.
Ons WMS-magazijnsysteem, Astro WMS®, is ontworpen om aan je langetermijnbehoeften te voldoen: het is schaalbaar, rijk aan configureerbare kernfunctionaliteiten en functies, en aanpasbaar over meerdere locaties. Bovendien kan het eenvoudig worden geïntegreerd met automatiseringsapparatuur van elke leverancier, waardoor je de vrijheid hebt om zelf te bepalen wanneer je een magazijnautomatiseringsoplossing implementeert.
ONTDEK ASTRO WMS®