- Home
- Knowledge center
- Blog
- Wat is een wms-systeem? magazijnbeheersysteem (warehouse management system)
Blog
WAT IS EEN WMS-SYSTEEM? MAGAZIJNBEHEERSYSTEEM (WAREHOUSE MANAGEMENT SYSTEM)
Zorg ervoor dat u er rekening mee houdt dat deze pagina automatisch is vertaald door AI, waardoor we niet kunnen garanderen dat de vertaling volledig nauwkeurig of compleet is. U kunt altijd de oorspronkelijke Engelse versie lezen door op de Engelse vlag in de rechterbovenhoek te klikken.
In een steeds competitievere marktomgeving moeten magazijnoperaties snel, nauwkeurig en flexibel zijn. Het Magazijnbeheersysteem (WMS) stelt je in staat om je logistieke processen, ruimte en arbeidskracht te optimaliseren voor een efficiënte en nauwkeurige goederenstroom. In deze blogpost bespreken we wat een WMS is, hoe het werkt en hoe het kan bijdragen aan een hogere klanttevredenheid. Laten we beginnen!
Wat is een WMS-systeem?
Laten we beginnen met het definiëren van de term. WMS staat voor magazijnbeheersysteem. Deze afkorting wordt veel gebruikt in de logistieke sector. Een WMS is een software ontworpen om magazijnoperaties te optimaliseren en te beheren.
Wat doet deze software?
Er worden dagelijks duizenden processen uitgevoerd in een magazijn. Bestellingen komen binnen, producten worden gepickt, dozen worden verpakt, vorkheftrucks rijden door de gangen, en goederen worden geladen in vrachtwagens voor levering. Het magazijnbeheersysteem (WMS) is een softwareapplicatie die ontworpen is om de optimale werkstroom voor je magazijnoperaties te creëren door de beslislogica van deze processen te automatiseren. Het verbindt alle niveaus van bedrijfslogica en machinebesturing en werkt samen met andere IT-systemen in het magazijn, zoals het ERP, WCS, en transportbeheersystemen.
Zoals we in de afbeelding hieronder kunnen zien, beïnvloedt het magazijnbeheersysteem alle logistieke processen in het magazijn.
Het WMS wordt vaak de “hersenen” van het magazijn genoemd – net als het menselijk orgaan kan het leren en zich aanpassen aan veranderende behoeften door verschillende systemen samen te voegen tot één functionele eenheid.
De meest voorkomende functies
Hier zijn de 8 meest voorkomende functies van het magazijnbeheersysteem:
Voorraadbeheer
- Het nauwkeurig bijhouden van de voorraad binnen het magazijn
- Het bieden van realtime zichtbaarheid in voorraadniveaus, locaties en bewegingen van goederen
Orderbeheer
- Het prioriteren van inkomende klantorders op basis van frequentie
- Het verwerken en consolideren van bestellingen
- Het optimaliseren van orderworkflows
Goederenbeweging
- Het controleren en labelen van binnenkomende goederen
- Het selecteren van de optimale opslaglocatie voor artikelen op basis van pickfrequentie
- Het voorspellen wanneer een artikel moet worden bijgevuld op basis van eerdere bestelpatronen
Picking & packing
- Het optimaliseren van pickroutes en picklijsten
- Het verifiëren van de nauwkeurigheid van picking met RFID-technologie
- Het kiezen van de optimale verpakking voor verzending op basis van productafmetingen, materiaal en transportkosten
Toegevoegde waarde diensten (VAS)
- Het controleren van extra diensten in het magazijn
- Het toevoegen van waarde aan het artikel zonder het artikelnummer te wijzigen, bijvoorbeeld schoenimpregnering, het kalibreren van tv-schermen
- Het toevoegen van extra diensten voor verzending, zoals geschenkverpakking
Uitgaande goederen
- Het labelen van uitgaande producten en het maken van leveringsbonnen
- Het organiseren van zendingen op basis van vertrektijd en prioriteit van uitvoering
- Het maximaliseren van de efficiëntie van leveringen door automatisch te herkennen wat eerst geladen moet worden en welke zendingen op hetzelfde voertuig tegelijkertijd moeten worden verzonden
Systeemintegratie
- Het verzamelen en uitwisselen van gegevens met andere systemen, bijvoorbeeld van WMS naar een Business Intelligence-tool
- Het integreren met andere software zoals ERP en TMS
- Het integreren met magazijnmachines
Rapportage
- Het verzamelen en presenteren van verschillende gegevens over magazijnprestaties, zoals voorraadniveaus, orderverwerking, magazijnomloop en arbeidsefficiëntie
- Het bieden van een duidelijk en visueel overzicht van magazijnoperaties in realtime om besluitvorming en operationele verbeteringen te vergemakkelijken
What are the benefits of a WMS?
So, why do companies use WMS, and what are the benefits? Below is the list of the most important aspects:
-
Boosting warehouse efficiency
Every resource you use in the warehouse costs money – be it space, labor, energy, or anything else. A WMS optimizes workflows and lets your warehouse operate in the most efficient way possible, which, in turn, will reduce your operational costs. Efficiency gains can also spike productivity: with a non-reserving system, your operators can work in real-time and combine assignments in the warehouse. You can consolidate your order picking, allowing you to pick multiple orders simultaneously.
-
Securing the scalability and flexibility of your business
In an ever-changing supply chain, your warehouse must be ready for change too. This can be implementing automation, expansion to multiple sites, or having more warehouse staff to meet customer demand. A scalable WMS SaaS solution enables you to
- save all the hassle of building up the IT infrastructure and teams to maintain the system,
- leave the burden of data security and regular system updates to your WMS vendor,
- copy software application and functionalities for multiple sites,
- quickly scale system users according to your needs,
thus, you can run more flexible and future-proof logistics operations.
-
Je ruimte optimaal benutten
De indeling van een magazijn ligt letterlijk vast, dus hoe je deze ruimte gebruikt maakt een groot verschil. Een magazijnbeheersysteem is een bron van waardevolle informatie die je kunt gebruiken om de plaatsing van goederen te optimaliseren. Op basis van de data die het systeem biedt, kun je SKU’s die het einde van hun levenscyclus hebben bereikt verwijderen en controleren welke producten snel verkopen en welke minder snel, om hun plaatsing dienovereenkomstig aan te passen. Deze acties verhogen de doorvoer in je magazijn en verlagen tegelijkertijd de operationele kosten.
-
Slimmer werken met AI
Kunstmatige intelligentie biedt nieuwe mogelijkheden voor efficiënt en duurzaam magazijnbeheer. Een AI-gebaseerde pickgroep-optimalisatiemodule in je WMS kan bijvoorbeeld historische bestellingspatronen analyseren. Het systeem kan voorstellen om artikelen te verplaatsen naar een optimalere picklocatie door te leren welke artikelen vaak samen besteld worden. Hoe meer informatie het WMS heeft, hoe nauwkeuriger de beslissingen zullen zijn, wat zorgt voor verdere verbetering van je processen.
-
Middelen besparen om duurzaamheid te verbeteren
Een WMS kan op verschillende manieren helpen om efficiënter met magazijnmiddelen om te gaan. Zo vermindert het pickfouten en voorkomt het dat heftrucks onnodig leeg rondrijden. Bovendien kun je met een slimme doosberekeningsmodule ervoor zorgen dat elke zending op de meest kostenefficiënte en minst verspillende manier wordt verstuurd, waardoor de hoeveelheid verzonden lucht en het gebruikte materiaal worden verminderd.
-
Naadloze integratie met je andere systemen
1. Hoe groot of klein je zakelijke ecosysteem ook is, het integreert er naadloos mee. Door informatie te halen uit je ERP-, CRM- of TMS-systeem, genereert het instructies om de operationele efficiëntie in het magazijn te verbeteren.
2. Het ondersteunt je inspanningen voor magazijnautomatisering. Of het nu gaat om AutoStore, hoge-snelheids-shuttles, pickrobots, noem maar op – het WMS integreert met alle machines en harmoniseert je geautomatiseerde en handmatige processen.
-
Verbeterde zichtbaarheid en traceerbaarheid
Efficiëntiewinst, naleving van regelgeving en de klantervaring bij leveringen zijn allemaal redenen om de zichtbaarheid en traceerbaarheid door de hele toeleveringsketen te verbeteren. Door individuele artikelen te verifiëren/scannen in magazijnprocessen, stelt een magazijnbeheersysteem controle op artikelniveau mogelijk. Het kan ook de schakels in de leveringsketen verbinden, zodat je klanten kunt informeren wanneer hun bestellingen zijn gepickt en verpakt, wat de klanttevredenheid verhoogt..
Wat zijn de verschillende soorten WMS-systemen?
De meest voorkomende soorten WMS-systemen zijn de volgende:
- Standalone en best-of-breed WMS
- Beschikbaar als een module in het ERP
- Beschikbaar als een module in de supply chain management (SCM) software
- Cloud-gebaseerd WMS
Om te bepalen welk type het beste aansluit bij je bedrijfsbehoeften, is het belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van je magazijnbehoeften en doelstellingen.
Wanneer heb ik een WMS-systeem nodig?
Over het algemeen begint je WMS-reis wanneer pen en papier niet langer volstaan voor een efficiënt magazijnbeheer. Hier zijn enkele andere signalen die aangeven dat je zou moeten overwegen om een magazijnbeheersysteem te implementeren:
- Je loopt tegen een tekort aan beschikbare magazijnruimte aan
- Je hebt verschillen in voorraad
- Er ontstaan steeds meer fouten bij orderverwerking
- Je hebt te maken met een hoog verloop en tekort aan personeel
- Je ontvangt een toenemend aantal klachten van klanten
Hoe kies ik het juiste WMS-systeem voor mijn behoeften?
Investeren in een magazijnbeheersysteem is een strategische beslissing, dus het is belangrijk om op de lange termijn te denken en een oplossing te vinden die je processen toekomstbestendig maakt. De software zou in staat moeten zijn om:
- Flexibel gebruik van functies te bieden afhankelijk van de magazijnopstelling
- Schaalbaar te zijn in grootte om zich aan te passen aan je veranderende bedrijfsbehoeften (bijv. multi-site operaties)
- Inkomende bestellingen te prioriteren
- Pickfouten te verminderen door kwaliteitsprocessen voor picken, verpakken, verzenden en aanvullen
- Duurzaam gebruik van je middelen te ondersteunen, bijvoorbeeld door de meest efficiënte doosgrootte voor een zending te berekenen
- Handmatige en geautomatiseerde processen naadloos te combineren
- Gemakkelijk te integreren met andere systemen om de meest effectieve beslissingen te nemen
- Geavanceerde ordertracking te ondersteunen
- Je prestaties constant en in realtime bij te houden
De toenemende concurrentie op de markt, de groeiende eisen van klanten en voortdurende verstoringen in de toeleveringsketen leggen veel druk op het magazijnbeheer. Een modern magazijnbeheersysteem kan je helpen om deze uitdagingen op de lange termijn aan te gaan.
Ben je momenteel opties aan het verkennen?
Ons WMS-magazijnsysteem, Astro WMS®, is ontworpen om aan je langetermijnbehoeften te voldoen: het is schaalbaar, rijk aan configureerbare kernfunctionaliteiten en functies, en aanpasbaar over meerdere locaties. Bovendien kan het eenvoudig worden geïntegreerd met automatiseringsapparatuur van elke leverancier, waardoor je de vrijheid hebt om zelf te bepalen wanneer je een magazijnautomatiseringsoplossing implementeert.
ONTDEK ASTRO WMS®