Vrouw wandelt door magazijn en schrijft magazijn optimalisatie tips op
Blog

3 TIPS VOOR MAGAZIJN OPTIMALISATIE

De voorbije jaren waren allesbehalve gemakkelijk voor magazijnbeheer. Veranderende consumentenverwachtingen en aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen dwingen bedrijven zich razendsnel aan te passen. Om die uitdagingen aan te kunnen, moet je magazijn echt op z’n best presteren. Hier delen we drie praktische tips voor magazijn optimalisatie die je helpen om veerkracht op te bouwen in je logistieke operatie. Slimme magazijnoptimalisatie versterkt niet alleen de dagelijkse werking, maar maakt je magazijn ook wendbaarder voor de toekomst.


#1 Gebruik je ruimte slimmer

Het ontwerp en de bouw van je magazijn zijn vaststaande factoren voor opslag. Toch kun je nog veel verbeteren op het vlak van magazijn optimalisatie met behulp van data uit je Warehouse Management System (WMS). Door die gegevens slim te analyseren, kun je de locatie van SKU’s optimaliseren om efficiënter te picken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Snelverkopende artikelen dichter bij de pickzones plaatsen

  • End-of-life SKU’s identificeren en verwijderen

  • Trager roterende producten verder weg in het magazijn opslaan

Met deze aanpassingen verhoog je de doorvoersnelheid én kun je de operationele kosten met tot wel 30% per gepickte lijn verlagen.

En dat is nog niet alles: dankzij AI-functionaliteiten binnen je WMS kun je ook je magazijnopslag verder optimaliseren.

Bijvoorbeeld:

  • Article Association analyseert aankoopgedrag en plaatst producten die vaak samen besteld worden dicht bij elkaar.

  • Pick Group Optimization leert op basis van ordergeschiedenis welke artikelen samen besteld worden, en stelt voor om deze dichter bij elkaar te zetten – een slimme vorm van magazijnoptimalisatie.


#2 Maak elke beweging waardevol

Een doordacht magazijn optimalisatie project kan een grote impact hebben door bewegingen in het magazijn te verbeteren. Minder tijd en afstand tijdens pickrondes – terwijl de kwaliteit behouden blijft of zelfs stijgt – zorgt voor lagere kosten, betere werkomstandigheden en minder slijtage aan apparatuur.

Gelukkig bestaan er slimme WMS-oplossingen die dit mogelijk maken.

Neem bijvoorbeeld Pick Route Optimization: dit gebruikt artificiële intelligentie en zelflerende algoritmes om de kortste route te berekenen tussen alle artikelen op de picklijst.

Op basis van een digitale CAD-plattegrond van het magazijn genereert het systeem in real-time een geoptimaliseerde route voor elke pickronde. Elk item in het magazijn krijgt daarbij zowel een geografische positie als een vaste voorraadlocatie toegewezen.

De resultaten?
Tests tonen aan dat pickafstanden met 20–30% kunnen worden verminderd. Eén klant bespaarde zelfs 900 kilometer aan overbodige heftruckverplaatsingen – in slechts twee maanden tijd.

illustration of how pick route optimization can help you shorten your pick rounds

#3 Automatiseer met inzicht

Warehouse automation zit sterk in de lift – en terecht. Het versnelt het pickproces, verhoogt de doorstroming aanzienlijk en verkleint de kans op menselijke fouten. Toch blijven manuele processen in bepaalde zones van het magazijn efficiënter en flexibeler.

Hoe kan je automatisering inzetten voor een succesvolle magazijn optimalisatie?

Het antwoord ligt in de juiste balans tussen geautomatiseerde en manuele processen. Die balans hangt af van factoren zoals de maturiteit van je bedrijf, de variatie in je productgamma en de integratie met andere systemen.

Het automatiseren van beslissingslogica via een WMS is de eerste stap om fouten te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Bij complexere stromen kun je ook fysieke automatisering toepassen – denk aan transportbanden, magazijnkranen of AGV’s.

Je WMS fungeert dan als het “brein” dat alle processen aanstuurt – manueel, automatisch en alles ertussenin. En hoe meer automatiseringsapparatuur je inzet, hoe groter de nood aan een Warehouse Control System (WCS).

Zo’n systeem werkt als een ‘boodschappenverdeler’ tussen machines en je WMS, en zorgt voor integratie met alle andere systemen. Zo vermijd je “eilanden van automatisatie” en behoud je controle over het geheel.

Slim automatiseren is dus een essentieel onderdeel van duurzame magazijnoptimalisatie en versterkt de algemene optimalisatie magazijn.

 

Conclusie

De wereld van magazijnbeheer zit vol onverwachte wendingen en uitdagingen. Maar met een flexibel WMS – uitgerust met tools die afgestemd zijn op jouw noden – beschik je over een krachtig instrument om je magazijn optimalisatie naar een hoger niveau te tillen.

Zo ben je beter voorbereid op veranderingen en bouw je aan een toekomstbestendige en performante logistieke operatie.